maandag 10 augustus 2015

Patroon bloem-granny

Op de Facebook-groep van Haak maar aan liet Carla een een foto zien van een mooie granny. Ze vroeg of iemand het patroon ervan had. Paula zag het blokje en ' viel er als een blok voor '. Maar het patroon vond ze ook niet op Internet. Dan zit er maar één ding op: proberen het zelf uit te vogelen. Dus wat restjes bij elkaar gezocht, de foto erbij en prutsen maar. Het eerste blokje mislukte een beetje, de tweede werd beter. 


Een diagram van het patroon maken bleek best nog wel lastig. (Bestaat daar software voor?? Een uur in Photoshop zitten prutsen, maar wat een gedoe. . .) Daarom maar een geschreven patroon met foto's. Hopelijk kunnen jullie ermee uit de voeten.

Patroon

Begin met een magische ring of 5 lossen welke je met een halve vaste sluit tot een ring.

Toer 1, kleur 1
Twee lossen (= eerste stokje), 11 stokjes, sluit toer met halve vaste.
Toer 2, kleur 2
Haak 2 lossen en 1 stokje in het eerste stokje. In het volgende stokje 3 dubbele stokjes, in het volgende stokje een stokje, twee lossen en een halve vaste. Ga met een halve vaste naar de volgende steek, twee lossen en een stokje, in volgende stokje weer drie dubbele stokjes. Haak zo door tot je vier bloemblaadjes hebt. Sluit de toer met een halve vaste.

Toer 3, kleur 3
Hecht aan in een halve vaste tussen de bloemblaadjes en haak 4 lossen
Haak vervolgens in het eerste stokje één stokje, in de volgende 3 stokjes elk 2 dubbele stokjes, dan weer één stokje in het laatste stokje, vier lossen en een halve vaste tussen de bloemblaadjes van de vorige toer.
Dit herhaal je nog drie keer en dan ziet je bloemetje er zo uit:
Toer 4, kleur 1
In het laatste stokje van het bloemblaadje van toer 3 haak je 4 lossen (of een beginstokje - dubbel stokje in dit geval-, als je die techniek beheerst). In het eerste stokje van het volgende bloemblaadje haak je ook een dubbel stokje (dit zijn twee samengehaakte dubbele stokjes). Op de foto zie je waar je moet starten.
Haak vervolgens * 4 lossen, 2 samengehaakte stokjes in de middelste steek van het bloemblaadje, drie lossen, in dezelfde steek 2 samengehaakte dubbele stokjes, drie lossen 2 samengehaakte stokjes, daarna 4 lossen, twee samengehaakte dubbele stokjes in het laatste stokje van het ene en in het eerste stokje van het andere bloemblaadje*. Herhaal van * tot * nog 3 keer, sluit toer met halve vaste.

Toer 5, kleur 1
Haak in elke steek 1 vaste, op de hoeken 3 vasten in één steek.

Toer 6, kleur 1
Een vaste in elke vaste. Op de hoeken weer 3 vasten in één steek.

Toer 7, kleur 1
* 4 lossen, 2 steken overslaan, 1 vaste*  Herhaal van * tot * tot je helemaal rond bent. Sluit toer met halve vaste.

Als je de blokjes aan elkaar wilt maken, kun je eventueel toer 7 overslaan.

Is het niet duidelijk, kom je er niet uit? Geen een seintje, dan kijken wij of we je verder kunnen helpen. Het maken van het patroon was leuk om te doen.
Hebben jullie interesse in een patroon van de blauwe onderzetters?

Veel haakplezier.

5 opmerkingen:

 1. Prachtig! Dankjewel voor het patroon.
  Groetjes, Wendy

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie granny ,bedankt van de uitleg groetjes Marie-Claire

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie granny ,bedankt van de uitleg groetjes Marie-Claire

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi ! Bedankt voor het patroon , zocht wat leuks om iets kleins te maken van allerlei kleurresten . Dit is perfect ...al wordt het uiteindelijk dan ook weer groot. Ga een lief dekentje maken voor een klein meisje :)

  BeantwoordenVerwijderen

Naar aanleiding van de nieuwe AVG wetgeving het volgende:
Wanneer je een reactie achterlaat op ons blog, verklaar je je akkoord met de opslag en de verwerking van je gegevens op deze site. Wij delen je gegevens nooit met derden, maar je reactie wordt wel zichtbaar getoond.