vrijdag 11 november 2016

De Draad Weer Opgepakt

We hebben er allemaal wel eens last van: een handwerkstop. Ook ik werd getroffen. Er veranderde het een en ander in mijn dagelijkse routines en de handwerkmand verdween uit het zicht. De ideeën bleven wel komen maar ik vond geen juist moment om te beginnen. Totdat ik bij de Witte Engel een paar mooie bollen wol vond.


Ik heb al eerder een vest gebreid met een afwijkend voorpand en dat wilde ik met deze wol nogmaals doen. Het verloop van de kleuren vond ik direct mooi. Het deed me denken aan de zee hier om ons heen.


Tijdens een strandwandeling kreeg het vest vorm in m'n hoofd. De voorkant wilde ik van het heldere blauw van de lucht maken. Die wol moest ik nog zoeken maar dat zou wel goed komen. Ik ben nogal roekeloos in het uitvoeren van m'n plannen. Het idee was om het voorpand van mohair te maken. Dat liep echter anders zoals je verderop zult zien.


Tegenwoordig brei ik altijd op rondbreipennen ook als ik heen-en-weer brei. Het scheelt heel veel spanning in m'n schouders en onderarmen omdat het werk op schoot rust.


Het achterpand vloog van de pennen. En hup meteen 2 mouwen erachteraan. Het patroon haalde ik van deze handige site. Je vindt daar breipatronen voor de verschillende pendikte en de verschillende maten.


Bij dit vest heb ik het kleurverloop niet beïnvloed. Deze keer brei ik nl met kwalitatief beter garen met bijpassend prijskaartje. Dus ik wil geen garen verspillen met zoeken naar het streeppatroon.


En dan het voorpand! De Step 6 had ik gebreid met pen 4. Het plannetje van blauw mohair ging de mist in want de kleuren matchten niet goed. Ik ben zeer hardleers want weer was ik enthousiast begonnen met breien voordat ik alle wol verzameld had. Dus moest er een oplossing gezocht worden. De juiste kleur blauw vond ik in garen dat veeeeel dikker was. Geschikt voor pen 7-8! Bovendien wilde ik een ajoursteek breien. Dat is nog losser dan de gewone tricotsteek. De grote handwerkencyclopedie kwam uit de kast. Dit boek gebruikte ik in m'n kindertijd al! ! !


Een steek uitgezocht en aan de slag. Boven de boord heb ik 1 steek uit 2 gebreid. Met het halve aantal kwam ik goed uit voor de breedte.


Voor de bies langs de panden heb ik steken op een speld gezet. De bies brei ik er later langs.


De bies brei ik met Step 6 net als het achterpand en de mouwen.


Toen ik eenmaal garen had gevonden en een steek bedacht, ging het weer hurrie-up, tikketik en in 2 avondjes waren de panden klaar. Nu het afwerken met biezen en de halsboord. Ik zal het eindresultaat weer tonen op de paspop.


Nog een breitip die ik van mijn oma heb geleerd. Aan het begin van de toer haal ik altijd de eerste steek af. Doordat de steek dus niet gebreid wordt ontstaat er een V-vorm aan de zijkant. Dit zorgt dat het afwerken makkelijker wordt.

Het weekend staat weer voor de deur, de temperatuur is gedaald en de avonden zijn donker. Voor mij dé voorwaarden om weer heerlijk te handwerken. Ik wens jullie ook fijne handwerkuurtjes!


3 opmerkingen:

 1. Dat wordt een mooi vest met een apart verhaal ;-) Veel handwerkplezier!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw, wat een mooi vest. Wat knap om zo te kunnen breien.
  Die wol zag ik ook bij De Witte Engel, maar omdat ik niet brei, heb ik hefm niet gekocht.. Leuk om te zien dat jij er zoiets mooi van maakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ben heel benieuwd naar het eindresultaat. Maar ik vind het er nu al heel leuk uitzien!!!
  Groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen

Naar aanleiding van de nieuwe AVG wetgeving het volgende:
Wanneer je een reactie achterlaat op ons blog, verklaar je je akkoord met de opslag en de verwerking van je gegevens op deze site. Wij delen je gegevens nooit met derden, maar je reactie wordt wel zichtbaar getoond.