vrijdag 16 september 2016

SOKKENHYPE

Het is absoluut gekkenwerk om met de hitte van de afgelopen weken te willen handwerken. En ik moet eerlijk bekennen dat het volledig tot stilstand is gekomen. Daarbij ben ik vorige week in Italië geweest. Het was daar zo mogelijk nog warmer dan hier! Op de heenweg heb ik nog wel zitten breien, zolang we op de snelweg reden. Eenmaal in de Vogezen was het landschap zo mooi dat het breiwerk in de tas verdween en daar bleef.


Op de Weversmarkt in Hoorn heb ik een boekje gekocht over sokken breien van teen tot boord. Op de verschillende blogs zag ik zoveel sokken voorbij komen. Ik wilde de uitdaging wel aan gaan om eens bij de teen te beginnen. Ik heb door de jaren heen al zoveel sokken gebreid dus dat leek mij een makkie. Maar het bleek anders te gaan.


Van Paula heb ik meer dan een jaar geleden bolletjes sokkenwol gekregen. Het bleek namelijk niet haar ding, dat sokkenbreien. De wol was gekocht bij zo'n prijsvechter. Het blijkt maar weer eens dat goedkoop duurkoop is. Want kijk maar eens! De ene bol streepte andersom dan de andere! ! ! !  Potdorie wat een geklier werd dat! Ik was begonnen met 2 sokken tegelijk breien maar dat liep dus mis. Dus eerst maar sok 1 gebreid. En toen zoeken naar het goede stuk in de volgende bol om sok 2 te breien.


Het is gelukt! Maar ik vond de vorm eigenlijk niet zo goed gelukt. Op de foto lijken ze zelfs niet even groot, maar dat is schijn. De tenen vind ik te spits en de hiel te lomp.


Ik zocht een nieuw patroon uit en zorgde dat de teen ronder werd. Ik was een ervaring rijker met het eerste paar tenslotte. De meerderingen heb ik anders gedaan en dat ging gelukkig goed.


Deze sok ziet er veel beter uit en past dus ook beter. Het ajourpatroontje is ook erg leuk om te breien. Ik heb ook nog plannen om meer ajourbreiwerk te gaan maken. Op de Weversmarkt heb ik daar ook een boek over gekocht. Dit is een mooie oefening.


Ondertussen weten jullie waarschijnlijk wel dat ik graag nieuwe technieken leer. Ik probeerde de Jojohiel uit. Erg leuk om te doen en een mooi effect vind ik. Dan nu zorgen dat het zogenaamde 'tweede sok syndroom' niet toe slaat. Maar vanaf vandaag gaat de temperatuur dalen dus kunnen we vast het handwerken weer oppakken.

Ik wens jullie allemaal weer een fijn weekend met tijd om wat creatieve uurtjes door te brengen.
4 opmerkingen:

 1. Dat vind ik toch zo knap: sokken breien. En dan ook nog in ajour!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. O ja, dat van die strepen ken ik. Daarom kies ik tegenwoordig nog maar zelden voor die wol.... :-(

  Dat rode paar vind ik geweldig geworden! Ben nu al benieuwd naar je andere ajourcreaties.
  Groetjes, Jannie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi, die ajourdsokken (ik ga er gemakshalve vanuit dat de 2e net zo mooi wordt :-) )! De gestreepte zijn vrolijk, ik zie er niets verkeerd aan, maar dat merk je natuurlijk pas als je ze aan hebt. Ik kan het sowieso niet, dus respect.

  BeantwoordenVerwijderen

Naar aanleiding van de nieuwe AVG wetgeving het volgende:
Wanneer je een reactie achterlaat op ons blog, verklaar je je akkoord met de opslag en de verwerking van je gegevens op deze site. Wij delen je gegevens nooit met derden, maar je reactie wordt wel zichtbaar getoond.