vrijdag 23 oktober 2015

Stevige tashengsels

Zoals vorige we vorige week beloofd hebben, zullen we vandaag vertellen hoe wij stevige hengsels maken voor tassen, hengsels die niet uitrekken.
Zo ziet het hengsel van Paula's tas er van dichtbij uit. Gehaakt met dubbele draad, het midden roze met wit.
Wat heb je nodig? Eerst even naar de bouwmarkt. Daar verkopen ze stevig nylon koord. Het is verkrijgbaar in verschillende diktes.
Op deze bos zit 20 meter, genoeg voor een héleboel tassen :-)
En garen en een haaknaald kunnen natuurlijk niet ontbreken.

Bepaal de gewenste lengte van je hengsels, tel daar een cm of 5 bij op en knip het af. Het uiteinde van het koord wil nog wel eens rafelen. Dit kun je oplossen door het uiteinde even in een vlam te houden. Niet te lang natuurlijk, dan hou je geen koord meer over en heb je een brandblusser nodig, maar net lang genoeg om het uiteinde een beetje te laten smelten. Als het afkoelt, wordt het hard en rafelt niet meer.

Dan ga je vasten haken om het koord.
Dus je steekt je haaknaald onder het koord door, pakt de lus en haakt de vaste aan de bovenkant van het koord af. 
Haak de vasten zo dicht op elkaar dat je weinig meer van het koord ziet. Het hoeft niet helemaal aan te sluiten, want je haakt ook nog een teruggaande toer om het koord heen, maar dan aan de onderkant.
Daarbij steek je aan de onderkant door de vaste van de eerste toer. Dit staat mooi en zo haak je vanzelf aan beide kanten evenveel vasten.
Als je dicht genoeg op elkaar gehaakt hebt, moet het er ongeveer zo uitzien:
Nu zou je het zo kunnen laten. Wij vinden het mooier om de hengsels wat breder te maken. Daarvoor kun je aan weerszijden op de vasten nog een paar toeren vasten of eventueel stokjes haken. 
Maak de hengsels zo breed als je wilt.
Tot slot moeten ze nog aan de tas genaaid worden. Maak je een voering in de tas, dan hoef je de uiteinden niet helemaal af te werken, maar naai je het netjes tussen buitenkant en voering van de tas.
Wil je geen voering in je tas maken, dan zul je de uiteinden wel netjes af moeten werken alvorens je ze aan de tas naait.

Lieve medehaaksters, we hopen dat we jullie wat wijzer hebben kunnen maken.

Fijn weekend alvast en veel haakplezier.4 opmerkingen:

Naar aanleiding van de nieuwe AVG wetgeving het volgende:
Wanneer je een reactie achterlaat op ons blog, verklaar je je akkoord met de opslag en de verwerking van je gegevens op deze site. Wij delen je gegevens nooit met derden, maar je reactie wordt wel zichtbaar getoond.