vrijdag 25 september 2015

Op bestelling

In augustus zag Paula's ene schoondochter op de Facebookpagina van EchtStudio een mooie omslagdoek. Die wilde ze wel heel graag hebben. En toen de andere schoondochter hem zag, was ook zij verkocht. Wat is er nu leuker dan voor die meiden zo'n prachtige omslagdoek te haken. Dus spong Paula op de fiets naar EchtStudio en sloeg daar een voorraadje ByClaire nr 2 garen in.
Alle andere WIP's moesten maar even wachten ;-)
De granietsteek is heerlijk om te haken. En met dat dikke garen schiet het lekker op. Dit was de eerste omslagdoek:
De meiden wilden dezelfde kleurencombi. Om te zorgen dat ze de omslagdoeken wel uit elkaar kunnen houden, kreeg de tweede lichte franjes.
In het echt ziet het er mooier uit dan op de foto :-)
En samen.....
Om te voorkomen dat ze erg veel draadjes moest afhechten, haakte Paula steeds een lichte toer heen, een donkere toer heen, dan een lichte terug en een donkere terug.  Zo kun je gewoon doorhaken zonder bij elke toer draden af te hoeven knippen.

Omdat er best veel bolletjes gebruikt worden, krijg je toch draden die je af moet hechten. Wij vinden het altijd héél belangrijk dat er later geen losse draadjes tussen het haakwerk uit floepen. Dat kun je natuurlijk voorkomen door bij het afhechten de draad niet alleen in één richting door het haakwerk te steken, maar vervolgens ook een paar steken terug. Met dit dikke garen zou dat betekenen dat er hele dikke stukken in het haakwerk kwamen. Dat is natuurlijk  niet mooi. Paula bedacht het volgende:
Dit garen is acht-draads. Als je de draad splitst in 2 x 4 draadjes (en dat gaat best makkelijk), is de draad veel dunner. Het ene bosje van vier draden steek je met een scherpe naald naar links door het haakwerk en een paar steken terug, de andere draad naar rechts en weer een stukje terug. Snappen jullie hem nog? Omdat je twee dikke draden hebt, krijg je bij het splitsen dus vier draadjes om weg te werken. De 3e en 4e steek je door de toer onder of boven de vorige. Gompie, wat een ingewikkeld verhaal zo. Maar het is heel simpel hoor. En in de afgewerkte sjaal zie en voel je niet waar de afgehechte draadjes zitten. Het is even wat werk, maar beslist de moeite waard.

En nu weer verder met de andere WIP's. Hoewel. . . . . we zijn vandaag ook begonnen met een nieuw gezamenlijk project. Hihi, weer een WIP erbij. Maar geen haakwerk. . . . . Volgende week de eerste foto's, beloofd :-)

Fijn weekend.6 opmerkingen:

 1. Prachtig! En wat een goede tip van de (dikke) draden wegwerken, die ga ik onthouden, dankjewel.
  Groetjes, Wendy

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige doeken! De dames weten wat ze willen :-)
  Ik zou dat dikke garen op dezelfdde manier afwerken, zeker als het zo makkelijk splijt. Succes en veel plezier met al die projecten!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat grappig, dat het bijna dezelfde omslagdoeken zijn, maar ze er tóch zo anders uitzien door de hoofdkleuren te wisselen. Een prachtige steek is dat!
  Groetjes, Jannie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De omslagdoeken zijn heel mooi proficiat groetjes Marie-Claire

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtige omslagdoeken meet een subtiel verschil. Handig om de draden zo netjes weg te werken. Dit idee ga ik zeker gebruiken.

  Groetjes, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen

Naar aanleiding van de nieuwe AVG wetgeving het volgende:
Wanneer je een reactie achterlaat op ons blog, verklaar je je akkoord met de opslag en de verwerking van je gegevens op deze site. Wij delen je gegevens nooit met derden, maar je reactie wordt wel zichtbaar getoond.